30 SEPTEMBER - 8 OKTOBER 2023

Op veler verzoek gaan we terug naar de Oudheid, naar de Griekse tragedies. De allereerste cursus die Els Launspach en Nicolette Steggerda in Emel Pension organiseerden ging over Oedipus, Agamemnon,  Iphigeneia in Aulis en Antigone. Dit najaar - na 3 jaar Shakespeare – staat  Medea centraal.

Antigone, Elektra en Medea

We volgen 3 vrouwenfiguren in de vertaling van Pé Hawinkels: Antigone en Elektra van Sophocles, en Medea van Euripides.

AntigoneAntigone

Antigone hebben we in ons eerste jaar bij Emel ook al behandeld, maar over haar raak je nooit uitgepraat. Omdat ze haar broer wil begraven keert ze zich tegen de macht van Kreon, met alle consequenties van dien.

ElektraElektra

Elektra is door veel tragedieschrijvers verbeeld, al zijn er slechts 3 bekend gebleven (van Aeschylus, Sophocles en Euripides). Elektra wil de moord op haar vader Agamemnon wreken en zal daarom met behulp van haar broer Orestes haar moeder doden. Natuurlijk bespreken we het verschil met de twee andere tragedieschrijvers. Want de schrijvers reageerden op elkaar en rivaliseerden onderling; net zoals dat nu is in de kunst.

MedeaMedea

Medea heeft alleen door Euripides gestalte gekregen, voor zover we weten. Zijn tragedies zijn het scherpst en het meest kritisch ten opzichte van de Atheense cultuur. Zijn Medea, een indringend portret van een vrouw die wraak neemt op haar man, heeft ook politieke ondertonen. Omdat Euripides de enige was die over haar schreef, bepaalt deze verbeelding nog steeds wat men over Medea denkt.

AyaxAjax op de reservebank

Mochten we tijd over hebben, dan kijken we naar de figuur van Ajax: we leggen de tekst van Sophocles naast de actuele, Amerikaanse bewerking van Peter Sellars, die in 1987 op het Holland Festival te zien was.

Het dilemma van de hoofdpersoon

Net als in voorgaande jaren analyseren we het stuk vanuit het dilemma van de hoofdpersoon. We bespreken de tragedies in de ochtend onder de olijfbomen. Het beeldmateriaal bekijken we in de villa aan het eind van de middag.


Dagprogramma

 • 09.30 – 12.30 uur
  Cursus
 • 12.30 – 18.00 uur
  Vrij om te doen waar je zin in hebt: lekker luieren in de tuin, naar het strand of mee op excursie.
 • 18.00
  Film of toneelstuk
 • 19.30
  Diner! Onze kok verrast je iedere avond graag weer met verrukkelijke soepen, salades, vis, barbecues en Turkse klassiekers.

Ontbijten mag trouwens wanneer je wilt, vanaf 8.00 uur.

Het weer in oktober in Turkije
In oktober is het weer heerlijk, niet te koud, niet te warm. De zee heeft een lekkere temperatuur en s' avonds eten we gezamenlijk aan lange tafels, buiten of binnen.

Griekse Tragedies

Medea

30 sep - 8 oktober 2023

€ 865,-

max 12 deelnemers


Inclusief

 • Transfer van/naar Izmir
 • 2-persoonskamer*
 • Uitgebreid ontbijt (wanneer je maar wilt, we doen niet aan ontbijttijden)
 • 3-gangen diner (met groenten uit eigen tuin)
 • 5x workshop in de ochtend
 • 5x film/toneelstuk eind van de dag

* Bij bezetting met 1 persoon 20,- p.p.p.n. extra.

Exclusief

 • Vluchten
 • Excursies
 • Drankjes

Over Els en Nicolette

Els Launspach

ELS LAUNSPACH, de docent van deze cursus, is dramaturg en schrijver. Ze studeerde af in Theaterwetenschap (Amsterdam,1981) en publiceerde in De Gids, Toneel Theatraal, Theatermaker en Het Nederlands Scenario. Ze werkte voor Mickery en toneelgroep Sater en was adviseur bij het Stimuleringsfonds voor Culturele Omroep Producties. Ze gaf 25 jaar les aan de Academie voor Theater en Dans, voornamelijk over Shakespeare en de Griekse tragedie. Ook zijn er diverse romans van Els Launspach verschenen. Zie ook www.elslaunspach.nl

Nicolette SteggerdaNicolette Steggerda is scenariste voor film en tv en neemt het organisatorisch gedeelte van deze week op zich.

Aanvullend programma

Voor de liefhebber organiseren we ook nog de volgende activiteiten die je ter plekke bij kunt boeken:

 • Boottocht met de Aphrodite
 • Turkse avond met hapjes en muziek
 • Ontspannende massage in de hammam
 • Wandeltocht met bezoek aan de watervallen in het prachtige aangrenzende nationaal park

Sinds dit jaar zijn er ook 2 elektrische fietsen te huur. Langs de kust richting Kuşadası is een kilometerslang fietspad naast het strand aangelegd, wat een prachtige andere kijk op de omgeving van Emel Pension geeft.


Meer informatie & aanmelden

Klaar voor je eigen Griekse tragedie? Meld je dan snel aan bij Nicolette door een mailtje te sturen aan: cursus.nicolette@gmail.com.
Voor informatie over je verblijf en Emel Pension, ga naar de contactpagina.

Het minimum aantal deelnemers is 8, maximum is 12. Dus heb je belangstelling? Geef je snel op, dan ben je verzekerd van een plekje!